lacomix

Sajber kriminal sve bezobzirniji

Vi ste ovde: CitySu team » Novosti » Sajber kriminal sve bezobzirniji

Kategorija: Novosti  od: citysuteam.rs Komentari: (0)

Sajberkriminal je sve bezobzirniji i ne ustručava se ni pred čim, pokazao je prvi izveštaj o aktivnostima Evropskog centra za borbu protiv tog novog oblika krimila, predstavljen u Briselu.

„Sajberkriminalci su veoma inteligentni i mi moramo biti inteligentniji i brži“, upozorila je evropska komesarka za bezbednost i unutrašnja pitanja Sesilija Malmstrem na predstavljanju tog izveštaja.

Zločini na „tamnoj strani interneta“ koje je EC3 (Evropski centar za kriminal) zabeležio tokom godinu dana rada, zastrašujući su, navodi se u izveštaju.

Malmstrem je govorila o slikama silovanja emitovanim uživo na internetu ili putem striminga. „Nema skidanja podataka, tako da nema ni dokaza“, objasnila je evropska komesarka.

haker

Komesarka je kao još jedan primer kriminala na internetu navela i „iznuđivanje seksualnih usluga“: podsticanje na seksualne aktivnosti pretnjama maloletnicima da će kompromitujući snimci biti prikazani njihovim roditeljima ili bliskim članovima porodica.

Šef centra Trels Ording rekao je da se zahvaljujući internetu može opljačkati banka bez oružja, i naveo primer sajber pljačke u kojoj je 45 miliona evra skinuto sa računa u akciji koja je trajala samo dva sata.

„Svako može postati sajberkriminalac. Sva sredstva su na raspolaganju i mogu se nabaviti po razumnim cenama“, poput naprava za praćenje mobilnih telefona ili rada na računaru, ocenili su zvaničnici.

Organizovane kriminalne grupe koriste internet uz sve sofisticiranije metode, „radeći sa sigurnih mesta teških za lociranje, skrivajući IP adrese posebnim softverom i odlažući zabranjene materijale na cloudu“, dodala je Malmstremova.

„Osamdesetpet odsto otkrivenog sajber kriminala povezano je s rusofonim kriminalom“, rekao je Ording, izražavajući zabrinutost zbog izazova koje postavlja sajber kriminal.

Sesilija Malmstrem je ipak ukazala da je potrebno da internet ostane otvoren u EU. „Po tome se razlikuju demokratije od diktatura“, dodala je ona.

EU će, kako bi smanjio rizike, pokušati da podigne svest korisnika, pre svega dece, o opasnostima na internetu.

Izvor: sajt B92.net

Ostavite odgovor