lacomix

Krađa online identiteta godišnje doseže čak pet milijardi dolara

Vi ste ovde: CitySu team » Istraživanja » Krađa online identiteta godišnje doseže čak pet milijardi dolara

Kategorija: Istraživanja  od: citysuteam.rs Komentari: (0)

Nova stranica korisnicima širom sveta omogućuje da podele s drugima svoje planove kako izbeći online opasnosti, ali i da saznaju od drugih što su napravili kako bi se zaštitili i trenutno saznaju korisne informacije o unapređenju svog digitalnog života.

Microsoft globalno ulaže velike napore kako bi povećao razumevanje opasnosti i izazova koji vrebaju prosečnog korisnika na internetu. Za Dan sigurnijeg interneta pokrenuli smo interaktivnu stranicu ‘Učini jednu stvar’ (Do 1 Thing), kojom pozivamo sve online korisnike da učine barem jednu od mnogih stvari kako bi se zaštitili, bilo da je reč o korištenju sigurnih bežičnih veza, PIN-a na mobilnim telefonima ili jakih lozinki na Webmailu te da svoja iskustva i savete podele s drugima‘, izjavio je Ivan Vidaković, direktor Microsofta Hrvatska, koji će ujedno biti i jedan od govornika na interaktivnom okruglom stolu u osnovnoj školi Veliki Bukovec, u sklopu obilježavanja Dana sigurnijeg interneta.

MCSI istraživanje već treću godine ispituje sigurnosne standarde online ponašanje više od 10.500 korisnika iz 20 zemalja. Prema tom istraživanju štete uzrokovane phishingom osobnih podataka i različitim oblicima krađe identiteta godišnje dosežu vrednosti do 5 milijardi dolara. Trošak popravka štete privatnog i poslovnog ugleda web korisnika još je veći, i doseže 6 milijardi dolara ili 632 dolara po žrtvi. Istraživanje je otkrilo i sledeće:

  • 15% ispitanika bili su žrtve krađe identiteta podataka, s prosečnim gubitkom od 158 dolara
  • Profesionalni ugled 13% ispitanika bio je ugrožen, a na uklanjanje šteta potrošeno je prosečno 535 dolara
  • 9% ispitanika bili su žrtve krađe identiteta. Prosečni trošak krađe iznosio je 218 dolara

Unatoč tome samo 36% ispitanika je izjavilo da pazi što stavlja na društvene mreže te koliko su dostupni njihovi osobni podaci na internetu. Postavke privatnosti društvene mreže prilagodi samo 33%, a isti broj korisnika koristi lozinku ili PIN na mobilnim uređajima.

Web stranica www.microsoft.com/saferonline pomaže korisnicima da donose bolje i sigurnije odluke pri korištenju interneta.

Izvor: tportal.hr

Ostavite odgovor