lacomix

Adobe Illustrator – Štit logo

Vi ste ovde: CitySu team » Tutorijali » Adobe Illustrator – Štit logo

Kategorija: Tutorijali  od: citysuteam.rs Komentari: (0)

Dobrodošli u novi Adobe Illustrator tutorijal u kome ćemo praviti logo srednjovekovnog štita, crvene boje. Ovaj logo je rađen u Adobe Illustrator CS6 verziji.

U ovom tutorijalu koristićemo font Old London koji možete preuzeti sa ovog linka.

Korak 1

Prvo u Illustratoru pravimo dokument veličine 500x500px. Ostale parametre popunite kao na slici.

New Document Prozor

New Document Prozor

Korak 2

U radnoj površini napravićete trugao pomoću Polygon Tool-a, koji se nalazi u meniju sa Rectangle Tool-om. Kada uzmete Polygon Tool dvaput brzo kliknite mišom na radnu površinu i pojaviće vam se prozor kao na slici, sa drugačijim vrednostima unutar polja vi ih izmenite da budu kao na slici.

Polyogon Tool

Polyogon Tool

Korak 3

Kada vam se pojavi trougao na radnoj beloj površini sa špicastim delom na gore, potrebno je da ga rotirate za 180 stepeni. To ćete uraditi tako što u glavnom meniju kliknete na Object – Transform – Rotate i pojaviće vam se prozor kao na slici, potrebno je samo da u ugao unesete 180 stepeni.

Rotate prozor

Rotate prozor

Korak 4

U ovom koraku selektujte trougao koji ste dobili, i iskoristite Convert Anchor Point Tool koji se nalazi sa alatkama Pen Tool, Add Anchor Point Tool i Delete Anchor Point Tool. Sa alatkom Convert Anchor Point Tool, u selektovanom trouglu kliknite na gornje desno teme i novo dobijeni oblik izgledaće kao na slici ispod(bez Ruler-a – linije po sredini).

Illustrator tutorijal

Conver Anchor Point Tool oblik

Korak 5

Postavite Lenjire – Rulers tako što ćete u padajućem meniju izabrati View – Rulers – Show Rulers ili samo kliknuti Ctrl + R. Oko radne površine pojaviće vam se sivi lenjiri sa jedinicama za dužinu. Potrebno je da prevučete jednu horizontalnu linju i jednu vertikalnu liniju sa lenjira, koje ne utiču na naš oblik već imaju ulogu samo pomoćne linije. Uradite to kao na slici ispod, tako da vertikalna linija bude na vertikalnoj sredini trougla, a horizontalna linija da bude malo iznad dna trougla.

Kada ste postavili lenjire, pomoću Convert Anchor Point Tool-a ćete pomeriti pomoćne linije koje su se pojavile kada ste kliknli na teme trougla sa Conver Anchor Point Tool-om. Da bi ste pomerili te linije potrebno je da kliknete i prevučete njihove krajeve sa Convert Anchor Point Tool-om. Prevucite njihove kraje kao na slici ispod, tako da krajevi budu na pomoćnim linija dobijenim iz lenjira.

Linije

Convert Anchor Point Tool

Korak 6

To isto ponovite i sa leve strane ovog oblika, tako što ćete kliknuti sa Convert Anchor Point Tool-om na levo gornje teme trougla, i tako što ćete prevlačiti krajeve pomoćnih linije na lenjire odnosno pomoćne linije dobijene iz lenjira. Trebalo bi da dobijete oblik kao na slici.

Oblik tutorijal

Dobijeni oblik

Korak 7

Sklonite granične linije sa ovog oblika tako što ćete u gornjoj paleti staviti Stroke na 0 ili obojiti granične linije u none u drugoj paleti. Kada to uradite obojite ovaj oblik u tamno sivu boju. Posle toga selektujte taj obojeni oblik i na tastaturi kliknite Ctrl + C ili idite na Edit – Copy, i zatim kliknite Ctrl + F ili Edit – Paste in front. To će prekopirati ovaj oblik vi selektujte onaj na vrhu i držeći Shift + Alt smanjite oblik da izgleda kao na slici.

Logo tutorijal

Novodobijeni oblik

 

Ovaj drugi oblik koji je trenutno na vrhu obojili smo tako što u Swatches prozoru(ukoliko ga nemate, idite na Window – Swatches) smo, dok je selektovan, kliknuli na ikonicu u gornjem desnom uglu kao na slici a potom išli na Open Swatch Library – Gradients – Metals i otvorio se prozor kao na slici(levo). Ja sam u ovom tutorijalu odabrao Stainless Steal Gradient.

Tutorijal

Swatches prozor

Korak 8

Ponovo iskopirajte(Ctrl + C pa Ctrl + F ili Edit – Copy pa Edit – Paste in front) ovaj oblik koji je na vrhu i koji je obojen metal gradientom i samnji te ga(držeći Shift + Alt) malo više nego što ste smanjili drugi oblik u odnosu na prvi. Kda ste to uradili obojite ga u svetlo sivu tako da izgleda kao na slici.

logo

Novodobijeni oblik

Korak 9

Sada iskopirajte oblik svetlo sive boje istom procedurom tako da se nalazi ispred oblika koji smo kopirali, dakle Ctrl + C pa Ctrl + F ili Edit – Copy pa Edit – Paste in Front. Ponovo držeći Shift + Alt smanjite čisto da se vidi prethodni oblik(svetlo sivi). Taj novodobijeni oblik koji je na vrhu obojite sa gradientom koji se prelama iz svetlije crvene u tamniju crvenu da bi dobili nešto kao na slici.

logo tutorijal

Oblik i Gradient prozor

Korak 10

Sada prekopirajte prvi oblik koji smo napravili (tamno sivi) tako što ćete ga selektovati i potom Ctrl + C ili Edit – Copy pa Ctrl + V ili Edit – Paste. Ovoga puta ne kopiramo ga tako da ostane u istom mestu jer ne koristimo Paste in front komandu. Kada ste dobili novi tamno sivi oblik pomerite ga tako da se ne poklapa sa ostalim oblicima. Potom sa Arc Tool-om prvucite ga sa desne na levu stranu tako kao da seče ovaj oblik. Zatim selektujte tu linju koji ste napravili sa Arc tool-om i tamnosivi oblik koji ste dobili kopiranje, selekciju možete uraditi držeći Shift pa kliknuti na oba oblika. Kada ste to uradili potrebno je da u Pathfinder prozoru kliknete na komandu Divide(obeležena na slici).

11

Pathfinder prozor

Korak 11

Uprethodnom koraku smo presekli oblik na dva dela, međutim ta dva dela su grupisana sada je potrebno da u padajućem meniju kliknete na Object – Ungroup ili ti Shift + Ctrl + G. Potom obrišite donji deo, i dobićete oblik kao na slici.

gradient

Isečeni oblik

Korak 12

Oblik koji smo dobili u Koraku 11 prevucite tako da se vrhovi oblika preklapaju. Kada ste to uradili ovom istom obliku dodjte gradient u Gradient prozoru. Dodajte mu osnovni crno-beli gradient pod uglom od 90 stepeni i smanjite Opacity crne i bele boje u gradientu na 10%. Kada ste sve to uradili dobićete fin efekata sjaja kao na slici.

logo

Odsjaj

Korak 13

Kada ste to uradili potrebno je da pomoću Type Tool-a unesete jedno slovo font Old London i da ga raširite preko celog oblika kao na slici. Kada ste to uradili dodajte tom slovu senku pomoću Effect – Stylize – Drop shadow, parametre podesite kao na slici.

tutorijali

Slovo i Drop Shadow prozor

To bi bilo sve za ovaj tutoriajl nadam se da vam se dopao.

Video tutorijal

Preuzeto sa: ML Tutorijali

Ostavite odgovor